Om du skulle råka ut för en sjukdom eller olycka som ger dig bestående handikapp, som gör det svårt för dig att klara dig i den bostad du har, kan du ansöka om bostadsanpassningsbidrag (BAB) hos din kommun.
Man har rätt att få sin permanenta bostad anpassad så att den fungerar efter de funktioner man har kvar efter en sjukdom eller olyckshändelse.
Vad kan du få anpassat?
Åtgärderna skall vara nödvändiga för att en person skall kunna klara sig på egen hand och ändringsbehovet vara en följd av personens funktionshinder.
Bostadsanpassning kan fås för fasta funktioner (sådant som du inte tar med dig när du flyttar). Anordningar som erhållits med stöd av bostadsanpassnings bidrag är brukarens enskilda egendom, t ex hissar större ramper, spisvakter etc. När behovet upphör kan utrustningen, om brukaren så önskar, återlämnas till kommunen. Kommunen svarar i så fall för kostnader som demontering och transporter.
Hur går det till?
I de flesta fall behövs ett intyg av arbetsterapeut, läkare eller någon annan kunnig. Om du kontaktar din arbetsterapeut kan ni tillsammans gå igenom vilka svårigheter du har och hur du skulle vilja att ditt boende anpassas. Därefter gör exempelvis arbetsterapeuten en bedömning och skriver ett intyg samt ett åtgärdsförslag. Du kan alltid överklaga ett beslut som du inte är nöjd med.